Ανοιχτές προκηρύξεις προγραμμάτων ΕΕ

Καταληκτική Ημερομηνία Υποβολής 16/06/2014
Ημερομηνία Δημοσίευσης
16/07/2014
Πρόγραμμα
ΕΕ
Ερευνητική Περιοχή
Βιοτεχνολογία
Διάστημα και Τεχνολογίες ασφάλειας
Ενέργεια
Επιστήμες Μηχανικού
Θετικές Επιστήμες
Νανοτεχνολογία – Νανοεπιστήμες
Αρμόδιος Φορέας
ΕΕ
Δικαιούχοι
Φυσικά Πρόσωπα

 

Ημερομηνία

ΘΕΜΑ

11/07/2014

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ERASMUS+, 2014-2020: Πρόσκληση υποβολής προτάσεων – EAC/S11/13 για δράσεις ενίσχυσης ικανοτήτων νεολαίας (ΚΑ2- Συνεργασία για την Καινοτομία και την Ανταλλαγή Καλών Πρακτικών)

11/07/2014

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα-Πλαίσιο «ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ 2020» για την Έρευνα και την Καινοτομία, 2014-2020: Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για τις Μεταφορές (Mobility for Growth)

10/07/2014

Διαρθρωμένος Διάλογος για τα Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία: Πρόσκληση Υποβολής Υποψηφιοτήτων για θέσεις Εμπειρογνωμόνων

10/07/2014

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα-Πλαίσιο «ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ 2020» για την Έρευνα και την Καινοτομία, 2014-2020: Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για τα Πράσινα Οχήματα 2014

09/07/2014

3o Πρόγραμμα Δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της Υγείας, 2014-2020: Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για την επιδότηση πρωτοβουλιών σε θέματα υγείας

09/07/2014

12η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα των Περιφερειών και των Πόλεων (OPEN DAYS 2014: Βρυξέλλες, 6-9 Οκτωβρίου 2014): Εκδηλώσεις και εργαστήρια για τους Ευρωπαϊκούς Ομίλους Εδαφικής Συνεργασίας

09/07/2014

Πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων για την Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2017

09/07/2014

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για την Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων και τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (COSME, 2014-2020): Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για την αύξηση των Συνεργιών μεταξύ Τουρισμού και Δημιουργικών Βιομηχανιών

08/07/2014

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για την Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων και τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (COSME, 2014-2020): Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για την Πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία επιχειρηματικής εκμάθησης

04/07/2014

12η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα των Περιφερειών και των Πόλεων (OPEN DAYS 2014: Βρυξέλλες, 6-9 Οκτωβρίου 2014): Έναρξη εγγραφών

04/07/2014

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για την Απασχόληση και την Κοινωνική Καινοτομία (EaSI), 2014-2020: Παράταση προθεσμίας υποβολής προτάσεων (28/8/2014)

Άλλα Ευρωπαϊκά Νέα

  • Συμπράξεις ΕΕ-Βιομηχανίας: 1 δισ. ευρώ σε σχέδια τόνωσης της καινοτομίας

Ερευνητικές συμπράξεις μεταξύ της ΕΕ, του ιδιωτικού τομέα και των κρατών μελών προκήρυξαν στις 9 Ιουλίου τις πρώτες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων για σχέδια και εταίρους στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Ορίζοντας 2020» για την έρευνα και την καινοτομία, με προϋπολογισμό 80 δισ. ευρώ.

Ο 1ος  κύκλος χρηματοδότησης, αποτελούμενος από δημόσιους πόρους ύψους 1,13 δισ. ευρώ και αντίστοιχα κεφάλαια από τους ιδιώτες εταίρους, θα διατεθεί σε σχέδια που στοχεύουν στη βελτίωση της ζωής των πολιτών καθώς και στην τόνωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Τα σχέδια αυτά αφορούν, μεταξύ άλλων, νέες θεραπευτικές αγωγές για τον διαβήτη και τις ασθένειες των ματιών, καθώς και τη δημιουργία δεκάδων υδρογονοκίνητων οχημάτων και σταθμών ανεφοδιασμού σε υδρογόνο.

Οι 7 συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα που δρομολογήθηκαν στις 9 Ιουλίου αντιπροσωπεύουν συνολική επένδυση 19,5 δισ. ευρώ στην έρευνα και την καινοτομία για την επόμενη επταετία. Η συνεισφορά της ΕΕ ύψους 7,3 δισ. ευρώ θα κινητοποιήσει κονδύλια 12,2 δισ. ευρώ από τον ιδιωτικό τομέα και τα κράτη μέλη. Οι συμπράξεις αυτές, μαζί με άλλες (4)τέσσερις μεταξύ δημόσιων φορέων και κρατών μελών αποτελούν τη δέσμη μέτρων «Επενδύσεις στην Καινοτομία» που αντιπροσωπεύει επένδυση άνω των 22 δισ. ευρώ στο μέλλον της Ευρώπης.

Οι συμπράξεις αυτές αναπτύσσουν δραστηριότητα σε ορισμένους βασικούς τομείς:

  • Πρωτοβουλία για τα Καινοτόμα Φάρμακα 2 (IMI2): ανάπτυξη εμβολίων, φαρμάκων και θεραπευτικών αγωγών νέας γενιάς, όπως τα νέα αντιβιοτικά (ιστότοπος | ενημερωτικό δελτίο)
  • Κυψέλες Καυσίμου και Υδρογόνο 2 (FCH2): επίσπευση της διάθεσης στην αγορά καθαρών και αποδοτικών τεχνολογιών στην ενέργεια και τις μεταφορές (ιστότοπος | ενημερωτικό δελτίο)
  • Clean Sky 2 (CS2): κατασκευή πιο καθαρών και αθόρυβων αεροσκαφών με σημαντικά λιγότερες εκπομπές CO2 (ιστότοπος | ενημερωτικό δελτίο)
  • Βιομηχανίες βιοπροϊόντων (BBI): χρήση ανανεώσιμων φυσικών πόρων και καινοτόμων τεχνολογιών με στόχο την παραγωγή οικολογικότερων προϊόντων καθημερινής χρήσης (ιστότοπος | ενημερωτικό δελτίο)
  • Ηλεκτρονικά Συστατικά Στοιχεία και Συστήματα για την Ευρωπαϊκή Πρωτοπορία (ECSEL): τόνωση της ευρωπαϊκής παραγωγής ηλεκτρονικών προϊόντων (ιστότοπος | ενημερωτικό δελτίο)
  • Shift2Rail: βελτίωση των τρένων και των σιδηροδρομικών υποδομών με στόχο τη δραστική μείωση του κόστους και την βελτίωση της ικανότητας, της αξιοπιστίας και της χρονικής ακρίβειας (ιστότοπος | ενημερωτικό δελτίο)
  • SESAR 2020: ανάπτυξη του ευρωπαϊκού συστήματος νέας γενιάς για τη διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας που θα βελτιώσει τις επιδόσεις των αερομεταφορών (ιστότοπος | ενημερωτικό δελτίο).

Οι ανταγωνιστικές προσκλήσεις υποβολής προτάσεων που προκηρύχθηκαν από αυτές τις συμπράξεις είναι ανοικτές στη συμμετοχή επιχειρήσεων, ΜΜΕ, πανεπιστημίων, ερευνητικών ιδρυμάτων και άλλων. Τα καλύτερα έργα θα επιλέγονται για χρηματοδότηση μέσω αξιολόγησης από ομοτίμους.

Ιστότοπος «Ορίζοντας 2020»

http://ec.europa.eu/research/participants/portal/desktop/en/opportunities/index.html

  • Έκκληση σε τοπικούς, περιφερειακούς και εθνικούς ηγέτες να αξιοποιήσουν τις νέες χρηματοδοτήσεις και τη στήριξη που παρέχει η ΕΕ για ευρυζωνικές συνδέσεις.

Η πρωτοβουλία καλύπτει διάφορα συστήματα και έχει σχεδιαστεί για να εξασφαλίσει σε πόλεις, τοπικές συμπράξεις και φορείς εκμετάλλευσης του κλάδου των ευρυζωνικών συνδέσεων τις συμβουλές που χρειάζονται για να βρουν χρηματοδοτήσεις και να αναπτύξουν τα επιχειρηματικά μοντέλα που θα φέρουν την ταχεία ευρυζωνική κάλυψη στην περιοχή τους.

Όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη που δραστηριοποιούνται σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, καλούνται να υποβάλουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις ιδέες και τα σχέδιά τους για έργα ανάπτυξης ευρυζωνικών δικτύων. Οι αιτήσεις πρέπει να παραληφθούν μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2014. Οι καλύτερες ιδέες θα λάβουν «σφραγίδα έγκρισης» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και θα έχουν πρόσβαση σε πιο ενισχυμένη στήριξη.

Ορισμένα παραδείγματα βέλτιστων πρακτικών:

  • Reggefiber στις Κάτω Χώρες, ένα έργο που ξεκίνησε το 2010 και έχει συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη ινών εξαιρετικά υψηλής ταχύτητας στα οικιακά δίκτυα (FttH), χάρη σε χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και έξι εμπορικών τραπεζών· και
  • Iliad στη Γαλλία, που από κοινού με την ΕΤΕπ υπέγραψε το 2012 έργο ύψους 200 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης δικτύων νέας γενιάς στη Γαλλία, το 65% των οποίων προορίζεται για δίκτυα FttH.

Τα διαθέσιμα είδη στήριξης περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Εξέταση κάθε περίπτωσης χωριστά: αρχική αξιολόγηση κάθε τοπικού σχεδίου ευρυζωνικών συνδέσεων για να προσδιοριστεί το είδος της υποστήριξης που μπορεί να δοθεί.
  • Τεχνική βοήθεια της Παγκόσμιας Τράπεζας: η Παγκόσμια Τράπεζα συνεργάζεται με εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι οποίοι θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη επιχειρηματικών μοντέλων και θα σας δώσουν συμβουλές σχετικά με το πώς μπορείτε να διαμορφώσετε ένα σχέδιο επιλέξιμο για ιδιωτική ή δημόσια χρηματοδότηση.
  • Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων:Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της διευκόλυνσης «Συνδέοντας την Ευρώπη», έχει χορηγήσει κεφάλαια εκκίνησης στην ΕΤΕπ προκειμένου η τελευταία, χάρη στην πιστοληπτική της αξιολόγηση ΑΑΑ, να χρηματοδοτεί συγκεκριμένα σχέδια ευρυζωνικών συνδέσεων.
  • Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (ESIF): Η ΕΕ θα διαθέσει 453 δισ. ευρώ σε όλες τις περιφέρειες από σήμερα μέχρι το 2020. Η πρόσβαση σε ΤΠΕ, καθώς και η ποιότητα και η χρήση τέτοιων τεχνολογιών (συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων για ευρυζωνικά δίκτυα) είναι, για πρώτη φορά, μια από τις κύριες προτεραιότητες για τις εν λόγω επιχορηγήσεις.
  • Κρατικές ενισχύσεις: Η Επιτροπή έχει καθορίσει ειδικούς κανόνες χορήγησης κρατικών ενισχύσεων για την ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων, με τρόπο που δεν βλάπτει τον ανταγωνισμό. Τούτο είχε ως αποτέλεσμα την σημαντική αύξηση του ύψους των κρατικών ενισχύσεων που χορηγούν τα κράτη μέλη τα τελευταία χρόνια. Διατίθεται εγχειρίδιο με οδηγίες για την αίτηση νόμιμων κρατικών ενισχύσεων.

Γιατί χρειαζόμαστε μια πρωτοβουλία για τις συνδεδεμένες κοινότητες;

  • Οι στόχοι του ψηφιακού θεματολογίου είναι: ευρυζωνική σύνδεση 30 Mbps για το 100% των νοικοκυριών της ΕΕ και 100 Mbps και άνω για το 50% των νοικοκυριών, μέχρι το 2020.
  • Οι επενδύσεις σε ευρυζωνικά δίκτυα είναι λιγότερες από όσες χρειαζόμαστε και τα σημερινά στοιχεία δείχνουν ότι το 64% των νοικοκυριών της ΕΕ έχουν στη διάθεσή τους 30 Mbps ενώ υπάρχουν μόνον 3% συνδέσεις 100 Mbps.
  • Η ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων υψηλής ταχύτητας είναι αργή, ιδιαίτερα στις ημιαστικές και αγροτικές καθώς και τις οικονομικά μειονεκτούσες περιοχές. Μόνο το 18% των ευρωπαϊκών αγροτικών νοικοκυριών έχει πρόσβαση σε ευρυζωνικές συνδέσεις υψηλής ταχύτητας.

 Συχνές ερωτήσεις: «Συνδεδεμένες Κοινότητες» http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-14-474_el.htm

  • Πρόσκληση: Maximising synergies between tourism, high-end and creative industries – Cooperation project to develop and/or promote a European cultural route around luxury goods (pilot phase)

Το θέμα της παρούσας πρόσκλησης εμπίπτει κάτω από τη «διακρατική πολιτιστική ή βιομηχανική κληρονομιά που σχετίζεται με τα τουριστικά προϊόντα”. Η προτεραιότητα είναι στην “ανάπτυξη του προϊόντος ” και  στα “στάδια της διάχυσης”. Για αυτο το στάδιο της δοκιμής, η πρόσκληση είναι ανοιχτή σε τρία προϊόντα που έχουν επιλεχθεί βάσει των οικονομικών δυνατοτήτων και της ικανότητάς τους να διαφοροποιήσουν την ευρωπαϊκή προσφορά κατά τη διάρκεια της χαμηλής / μέσης  εποχικότητας σε ένα ευρύ φάσμα κρατών μελών:

  • αρώματα, 
  •  σοκολάτες, 
  •  κοσμήματα.

Η αναλυτική περιγραφή του Προγράμματος παρατίθεται στην Αγγλική.

Συνολικός Προϋπολογισμός Πρόσκλησης: €400,000

Ποσοστό Επιχορήγησης/Συγχρηματοδότησης:Η μέγιστη επιδότηση ανά έργο είναι €400,000 .Η Ευρωπαϊκή επιδότηση περιορίζεται στο μέγιστο συγχρηματοδοτούμενο όριο του 75% του επιλέξιμου κόστους.

  • Δικαιούχοι:

Ιδιωτικοί Φορείς
Μη Κερδοσκοπικοί Οργανισμοί
Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ)
Ερευνητικά Κέντρα/Οργανισμοί
Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Εκπαιδευτικά Ιδρύματα
Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί
Επιμελητήρια
Κέντρα Κατάρτισης
Κρατικοί Οργανισμοί και Κρατικές Επιχειρήσεις
Διεθνείς Οργανισμοί
Μεγάλες Επιχειρήσεις

Copyright © 2013 - 2022

Μέγεθος γραμματοσειράς
Αντίθεση