Evaluating a training intervention in Greek Midwifery school graduates for the retention of skills in shoulder dystocia management with the use of high-fidelity simulation: the SAFE (SimulAtion high-FidElity) study

Πρόγραμμα
Ελληνικό Ίδρυμα Καινοτομίας και Έρευνας (ΕΛΙΔΕΚ)
Εταίροι

Φορέας Υποδοχής είναι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Το ερευνητικό έργο θα πραγματοποιηθεί στο Τμήμα Μαιευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας.

Ημερομηνίες έναρξης – λήξης

Ημερομηνία έναρξης: 29/10/2020

Χρονική διάρκεια έργου: 24 μήνες

Συνοπτική Περιγραφή

Εισαγωγή: Η δυστοκία ώμων αποτελεί μαιευτικό επείγον κατά τον τοκετό και μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική νεογνική νοσηρότητα και θνησιμότητα. Οι προϋποθέσεις επαγγελματικής άσκησης σε Μαίες στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν περιλαμβάνουν την ανάγκη συνεχιζόμενης εκπαίδευσης.

Σκοπός: Να αξιολογηθεί μια εκπαιδευτική παρέμβαση ως προς τη διακράτηση (retention) των δεξιοτήτων στην αντιμετώπιση της δυστοκίας ώμων με τη χρήση προσομοιωτών υψηλής πιστότητας.

Μεθοδολογία: Η εκπαιδευτική παρέμβαση αφορά ένα σεμινάριο (workshop) διάρκειας μιας ημέρας που θα περιλαμβάνει θεωρητική και πρακτική άσκηση σε πρόπλασμα με ενσωματωμένη τεχνολογία υπολογιστή. Το επίπεδο δεξιοτήτων για την αντιμετώπιση της δυστοκίας ώμων θα αξιολογηθεί στο πρόπλασμα με τη μέθοδο της αντικειμενικής δομημένης αξιολόγησης δεξιοτήτων (OSATS). Άλλες εκβάσεις που θα αξιολογηθούν είναι ο χρόνος τοκετού (σε λεπτά), η έλξη που εφαρμόζεται στο νεογνό (σε Newtons) και η ποιότητα της επικοινωνίας (κλίμακα Likert 5-σημείων). Σε καθεμία από τις τέσσερις εκβάσεις θα υπολογιστεί μια βαθμολογία στην αρχή και τέλος του σεμιναρίου. Θα υπάρξουν τρία σεμινάρια συνολικά σε χρονικά μεσοδιαστήματα 6 μηνών. Το πρωτογενές τελικό σημείο της μελέτης είναι ο υπολογισμός της μαθησιακής απώλειας ή του ποσοστού διακράτησης των δεξιοτήτων σε σχέση με το χρόνο. Δευτερογενή τελικά σημεία είναι η ταυτοποίηση παραγόντων που μπορεί δυνητικά να αυξήσουν το ποσοστό διακράτησης.

Αναμενόμενα αποτελέσματα: Αναμένουμε πως η εκπαιδευτική παρέμβαση θα οδηγήσει σε συνολική βελτίωση των δεξιοτήτων των συμμετεχόντων.

Καινοτομία/απήχηση: Τα ευρήματα της μελέτης θα διαχυθούν στους επαγγελματικούς συλλόγους των Μαιών στην Ελλάδα ώστε να υιοθετήσουν την αναγκαιότητα για συνεχιζόμενη εκπαίδευση σε υποχρεωτική βάση.

Προϋπολογισμός
59.791,00 ευρώ
Ομάδα Έργου

Επιστημονικός Υπεύθυνος (ΕΥ): Δ. Παπουτσής, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Μαιευτικής

Μέλη ερευνητικής ομάδας: Θα απασχοληθούν στο έργο μετά από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος: (1) μεταδιδακτορικός ερευνητής, και (1) υποψήφιος διδάκτορας

Συμβουλευτική επιτροπή (advisory board): Καθηγητές και ερευνητές από την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο (συνολικά 5 μέλη)

Copyright © 2013 - 2022

Μέγεθος γραμματοσειράς
Αντίθεση