Ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας στις ΜμΕ τροφίμων με στόχο τη βελτίωση του αναπτυξιακού δυναμικού τους

Development of food industry SME competitiveness for better potentials in growth

Πρόγραμμα
Interreg Europe
Εταίροι

  1. Tolna County Development Agency Nonprofit Public Benefit Ltd. (Ουγγαρία)
  2. Harghita County Council (Ρουμανία)
  3. Competence Center for Nutrition (Γερμανία)
  4. Regional Council of South Ostrobothnia (Φινλανδία)
  5. University of Western Macedonia  (UoWM) (Ελλάδα)
  6. Economic Council of East-Flanders (Βέλγιο)
Ημερομηνίες έναρξης – λήξης

1/8/2019-31/07/2023

Συνοπτική Περιγραφή

Το έργο FRiDGE (Development of food industry SME competitiveness for better potentials in growth – Ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας στις ΜμΕ τροφίμων με στόχο τη βελτίωση του αναπτυξιακού δυναμικού τους) αντιμετωπίζει μία ιδιαίτερα σημαντική παράμετρο των Ευρωπαϊκών επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών: την ανταγωνιστικότητα των ΜμΕ.

Ο κλάδος των τροφίμων και ποτών είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης της ΕΕ και ο μεγαλύτερος κλάδος της μεταποίησης, 99% (285.000 επιχειρήσεις) των επιχειρήσεων είναι μικρομεσαίες και καλύπτουν το 62,8% της συνολικής απασχόλησης στον κλάδο, όμως μόνο 48,1% της προστιθέμενης αξίας και 49,4% του συνολικού κύκλου εργασιών (σύμφωνα με στοιχεία του FoodDrinkEurope). Το αυξανόμενο κόστος εισροών εξανεμίζει τον κύκλο εργασιών με αποτέλεσμα ο κλάδος να χάνει την ανταγωνιστικότητά του με όρους κερδοφορίας.

Οι εταίροι θα επιδιώξουν να συνεισφέρουν στη στήριξη του κλάδου τροφίμων και ποτών, ώστε να διατηρήσει τη θέση του στη διεθνή αγορά, με τη διαδικασία της διαπεριφερειακής εκμάθησης πολιτικών, της προώθησης των καλών πρακτικών και της μόχλευσης της διαπεριφερειακής ανταλλαγής εμπειριών και μέσω της βελτίωσης των σχετικών επιχειρησιακών προγραμμάτων και των περιφερειακών πολιτικών. Η πρόσβαση των αγορών εντός και εκτός ΕΕ, θέματα παραγωγικότητας με όρους διαχείρισης διαδικασιών και τόνωσης της δυναμικότητας στο θέμα των μηχανημάτων και του εξοπλισμού, αποτελούν τα σημεία εστίασης αυτής της διαπεριφερειακής συνεργασίας με ιδιαίτερη προσοχή να δίνεται στους στόχους της ΕΕ 2020 για τη βιωσιμότητα και τον κοινωνικό αποκλεισμό ως δευτερεύοντες στόχους.

Η συνεργασία αποτελείται από 6 εταίρους σε εφαρμογή της τετραπλής έλικας (κρατικός και ακαδημαϊκός τομέας) και ο κλάδος των τροφίμων και ποτών αποτελεί τον κύριο ωφελούμενο του έργου, ενώ έμμεσα ωφελούμενοι είναι και οι καταναλωτές οι οποίοι θα ωφεληθούν από τη συνεργασία λόγω της καλύτερης απόδοσης του κλάδου στις περιφέρειες των εταίρων και στην ΕΕ.

Η μεθοδολογία έχει ιδιαίτερο χαρακτήρα, καθώς κάθε εταίρος θα εστιάσει σε βάθος σε 2 από τις τρεις θεματικές, ενώ παράλληλα θα συνεισφέρει στην επίτευξη των συνολικών αποτελεσμάτων του έργου. Η προσέγγιση του έργου είναι ευθυγραμμισμένη με την αρχή της λογοδοσίας των αποτελεσμάτων όσο αφορά στο πρόγραμμα εργασιών το οποίο έχει σχεδιαστεί αντίστροφα ξεκινώντας από τα εξερχόμενα και τις δράσεις προς την επίτευξη των αποτελεσμάτων.

Προϋπολογισμός
1.180.604,00
Ομάδα Έργου

Στημονιάρης Δημήτριος-Επιστ. Υπεύθυνος

Τσιαμήτρος Δημήτριος – Τεχν. Υπεύθυνος

Copyright © 2013 - 2022

Μέγεθος γραμματοσειράς
Αντίθεση