«Improving water management and supply infrastructure via smart technologies, policies and tools»

ακρωνύμιο SAVE –WATER

Πρόγραμμα
‘INTERREG IPA II CROSS-BORDER COOPERATION PROGRAMME “GREECE – ALBANIA 2014-2020’ που συγχρηματοδοτείται κατά 85% από το ΕΤΠΑ και κατά 15% από εθνικούς πόρους
Εταίροι

REGION OF IONIAN ISLANDS

REGION OF EPIRUS

Regional Council of Vlora

THE REGIONAL COUNCIL OF KORCA

Environmental Centre Region of Western Macedonia

Municipal Enterprise for Water Supply and Sewerage of Ioannina

Ionian University Research Committee

Western MacedoniaUniversity Research Committee

Ημερομηνίες έναρξης – λήξης

5/03/2018 έως 31/12/2021

Συνοπτική Περιγραφή

Το έργο SAVE-WATER, που εγκρίθηκε στα πλαίσια του προγράμματος INTERREG IPA II CROSS-BORDER COOPERATION PROGRAMME GREECE -ALBANIA 2014-2020, στοχεύει στη βελτίωση της διαχείρισης των υδάτων μέσω της αναβάθμισης των υποδομών παρακολούθησης και ελέγχου του πόσιμου νερού και της ενίσχυσης της διακρατικής συνεργασίας Ελλάδα – Αλβανίας στη διαχείριση των διασυνοριακών υδάτων.

Στο πρόγραμμα συνολικά συμμετέχουν 8 εταίροι, Περιφέρεια Ιονίων Νήσων που είναι και ο Lead Partner του έργου, η Περιφέρεια Ηπείρου, το Κέντρο Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας, ΔΕΥΑ Ιωαννίνων, Ιόνιο Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, από ελληνικής πλευράς. Από την Αλβανία συμμετέχουν η Περιφέρεια Vlora και η Περιφέρεια Korca.

Με στόχο τα παραπάνω, νέες χαμηλού κόστους τεχνολογικές λύσεις διαχείρισης υδάτων θα εφαρμοσθούν πιλοτικά, σε συγκεκριμένες περιοχές, ενισχύοντας τις υφιστάμενες υποδομές παρακολούθησης της ποιότητας και αντιμετωπίζοντας τις αδυναμίες που παρουσιάζουν αυτές.

Οι προτεινόμενες δράσεις του προγράμματος καλύπτουν μεγάλες γεωγραφικές περιοχές, αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα της έλλειψης δυναμικής παρακολούθησης σε μεγάλη κλίμακα και σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, δίνοντας τη δυνατότητα δημιουργίας δυναμικών εργαλείων λήψης αποφάσεων. Πιο συγκεκριμένα: α) θα παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για τη ζήτηση πόσιμου νερού σε περιοχές που δεν παρακολουθούνταν συστηματικά, β) θα παρέχουν μία ολοκληρωμένη μελέτη των ποιοτικών χαρακτηριστικών των υδάτων σε επίπεδο λεκάνης απορροής, γ) θα βοηθήσουν τις τοπικές και εθνικές αρχές να εκπονήσουν σχέδια προστασίας, πολιτικές διατήρησης και σχέδια μελλοντικών χρήσεων βασισμένα σε αξιόπιστες πληροφορίες και δεδομένα, γ) θα αναπτύξουν επιστημονικά εργαλεία για την πρόβλεψη και αντιμετώπιση των κινδύνων υποβάθμισης του πόσιμου νερού και τέλος δ) θα ευαισθητοποιήσουν και θα παρακινήσουν τους πολίτες να συμμετάσχουν ενεργά στην αειφορική διαχείριση των υδάτων.

Η διακρατική συνεργασία στα πλαίσια του έργου απαιτείται για την αντιμετώπιση θεμάτων διαχείρισης των υδάτων που δεν μπορούν να λυθούν αποτελεσματικά από μεμονωμένες περιοχές ή από συμβατικά διακρατικά έργα. Πρέπει να τονισθεί ότι το 60% της Ευρώπης έχει διακρατικά ύδατα και οι υδρολογικοί τους κύκλοι είναι τόσο συνδεδεμένοι που οι χρήσεις γης στη μία χώρα επηρεάζουν τις απορροές στις άλλες χώρες. Τέτοια ύδατα μπορούν να προστατευθούν και να πραγματοποιηθεί η διαχείρισή τους μόνο μέσω διακρατικής συνεργασίας. Οι δράσεις του έργου στηρίζονται στην διακρατική συνεργασία λόγω του διασυνοριακού χαρακτήρα των πιέσεων που δέχονται οι υδάτινοι πόροι.

Η διακρατική προσέγγιση της διαχείρισης των υδάτων στα πλαίσια του έργου δίνει την ευκαιρία στους συνεργαζόμενους φορείς να περιορίσουν τις πιθανότητες εξάντλησης των υδατικών τους αποθεμάτων, να περιορίσουν τους κινδύνους ρύπανσης των υδάτων και να εκσυγχρονίσουν τις υφιστάμενες υποδομές τους. Ως εκ τούτου θα διασφαλίσουν τη διαθεσιμότητα καλής ποιότητας νερού καθώς και την αειφορική και δίκαιη χρήση του. Το πρόγραμμα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της διαχείρισης των υδάτων με έναν ολιστικό τρόπο ενώ παράλληλα όλοι οι συνεργαζόμενοι φορείς θα επωφεληθούν από τη ανταλλαγή τεχνογνωσίας.

 

Προϋπολογισμός
3.482.822,00 ευρώ
Ομάδα Έργου

Δρ. Αμανατίδου Ελισάβετ, καθηγήτρια,  Τμήμα Χημικών Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, επιστημονικώς υπεύθυνη.

Δρ. Πεκρίδης Γεώργιος, Χημικός Μηχανικός, Επιστημονικός Συνεργάτης

Δρ. Τσιόπτσιας Κωνσταντίνος, Χημικός Μηχανικός, Επιστημονικός Συνεργάτης

Δρ. Ζιαγκοβά Μαρία, Χημικός Μηχανικός, Επιστημονικός Συνεργάτης

Δρ. Μπενέτης Πλούταρχος-Νικόλαος, Φυσικός, Επιστημονικός Συνεργάτης

Τρικοιλίδου Ελένη, Μηχανικός Περιβάλλοντος MsC, Επιστημονικός Συνεργάτης

Σαμιώτης Γεώργιος, Μηχανικός Περιβάλλοντος  και Μηχανικός Αντιρρύπανσης Τ.Ε., MsC, Επιστημονικός Συνεργάτης

Μαυροματίδου Χαρούλα, Γεωπόνος, Επιστημονικός Συνεργάτης

Λευτέρη Λευτέρης, Μηχανικός Περιβάλλοντος  και Μηχανικός Αντιρρύπανσης Τ.Ε., Τεχνικός Συνεργάτης

Τζιουρτζιούμης Κωνσταντίνος, Μηχανικός Περιβάλλοντος  και Μηχανικός Αντιρρύπανσης Τ.Ε., Τεχνικός Συνεργάτης

Copyright © 2013 - 2022

Μέγεθος γραμματοσειράς
Αντίθεση