ΕΝΘΥΛΑΚΩΣΗ ΒΙΟΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΣΕ ΝΑΝΟΣΩΜΑΤΙΔΙΑ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ: α) ΒΙΟΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Ακρωνύμιο: ΕΜΒΙΟΣ

«ENCAPSULATION OF BIOACTIVE SUBSTANCES OF AROMATIC AND PHARMACEUTICAL PLANTS IN NANOSOMATIDES FOR USE IN THE PRODUCTION OF: (a) BIOLOGICAL FOODS & FOOD SUPPLEMENTS (b) ANIMAL HEALTH PROTECTION PRODUCTS (c) PLANT PROTECTION PRODUCTS» Acronym: «ENBIOS»

Πρόγραμμα
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020 ΕΥΔ ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας, Επενδυτικά Σχέδια Καινοτομίας, Έρευνας και Ανάπτυξης Επιχειρήσεων, κλάδων Αγροδιατροφής, Οινοποιίας – Αμπελουργίας, Γουνοποιίας
Εταίροι

ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΤΖΙΜΙΚΑΣ ΙΚΕ,

ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΛΚΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ,

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΓΕΩΡΓΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ ,

ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΛΚΕ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ,

ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΛΚΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Ημερομηνίες έναρξης – λήξης

24/08/2018 έως 05/05/2022

Συνοπτική Περιγραφή

Αντικείμενο του έργου «ΕΝΒΙΟΣ» είναι η παραγωγή βιολειτουργικών τροφίμων, οικολογικών προϊόντων φυτοπροστασίας και προστασίας του ζωϊκού κεφαλαίου με χρήση μιγμάτων αιθέριων ελαίων ή/και εκχυλισμάτων αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, όπως επίσης και η μελέτη επίδρασης της χρήσης αυτών.

Στόχος του έργου είναι η αύξηση της τοπικής παραγωγής σε ανταγωνιστικά αγροδιατροφικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας και προϊόντα προστασίας ζωικού και φυτικού κεφαλαίου (βασισμένα σε φυσικά και όχι σε χημικά συστατικά), με εφαρμογή σύγχρονων επιστημονικών μεθόδων. Τα κανοτόμα προιόντα που θα δημιουργηθούν συντελούν στην προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος γενικότερα. Απώτερος στόχος του έργου είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας των κλάδων των αρωματικών φυτών, των κτηνοτροφικών και γεωργικών προϊόντων και εν γένει των βιολογικών προϊόντων καθώς και των ΜμΕ του αγροδιατροφικού τομέα.

Στο προτεινόμενο έργο θα παρασκευαστούν και θα ελεγχθούν προϊόντα εκχύλισης ή/και απόσταξης του αυτοφυών φυτών της Δυτικής Μακεδονίας ή/και ενδημικών φυτών της Ελληνικής καλλιέργειας, τα οποία  στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή (α) βιολειτουργικών τροφίμων ή/και συμπληρωμάτων διατροφής, (β) βιολογικών πρόσθετων ζωοτροφών ή/και σκευασμάτων απ’ ευθείας εφαρμογής για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου και (γ) βιολογικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων και σκευασμάτων προστασίας αποθηκευμένων αγροτικών προϊόντων.

Για τη βελτιστοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας παρασκευής αιθέριων ελαίων και υδατικών εκχυλισμάτων και της ικανότητας αξιοποίησης/ανάκτησης των βιολειτουργικών συστατικών, θα διερευνηθούν σύγχρονες τεχνικές και διεργασίες συμπύκνωσης απόνερων παραγωγής. Σκοπός της συγκεκριμένης εργασίας είναι η βελτίωση του βαθμού ανάκτησης με παράλληλη ελαχιστοποίηση του κόστους και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Θα ελεγχθεί η αντιοξειδωτική ικανότητα και το ολικό φαινολικό φορτίο των αιθέριων ελαίων και των εκχυλισμάτων που θα παρασκευαστούν ώστε να συσχετισθούν με τα αποτελέσματα των υπόλοιπων παραδοτέων.

Βασικό κομμάτι του έργου αποτελεί η ενθυλάκωση βιοδραστικών συστατικών με αποδεδειγμένες αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές, αντιμυκητισιακές, αντιπαρασιτικές ιδιότητες, τα οποία βοηθούν στην προστασία του ανθρώπινου κυτταρικού ιστού από αλλοιώσεις σε συνθήκες οξειδωτικού στρες. Θα πραγματοποιηθεί επιβεβαίωση της ενθυλάκωσης μέσω θερμοδυναμικών και φυσικοχημικών μεθόδων, ενώ η σταθερότητα των μη εγκλεισμένων και εγκλεισμένων ουσιών θα αξιολογηθεί με αναλυτικές χημικές μεθόδους.

Στη συνέχεια, τα σκευάσματα ενθυλακωμένων βιοδραστικών συστατικών που θα παρασκευαστούν θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων. Θα πραγματοποιηθούν παράλληλες δοκιμές από τους φορείς με σκοπό:

  • Την ενσωμάτωση με την τεχνική της ενθυλάκωσης των επιλεγμένων κυττατοπροστατευτικών συστατικών των αρωματικών φυτών σε τρόφιμα φυτικής και ζωικής προέλευσης για την παραγωγή καινοτόμων τροφίμων, υψηλής προστιθέμενης αξίας που θα βελτιώνουν και θα ενισχύουν την υγεία του ανθρώπου
  • Την επιστημονική τεκμηρίωση που αφορά στην ενίσχυση ή όχι της βιολειτουργικότητας των τροφίμων που θα παρασκευαστούν
  • Την αξιολόγηση της επίδρασης των εκχυλισμάτων ή/και των αιθέριων ελαίων στην αντιμετώπιση ασθενειών που πλήττουν το ζωϊκό κεφάλαιο (μέλισσες, ιχθύες εκτροφής, σαλιγκάρια)
  • Την εύρεση της βέλτιστης τεχνικής εφαρμογής ενθυλακωμάτων (βρώση ή ψεκασμό) για την προστασία της υγείας των ζώων.
  • Την εξαγωγή συμπερασμάτων που αφορούν στην επίδραση των αιθέριων ελαίων ή/και εκχυλισμάτων στη βελτίωση της υγείας των ζώων, στα παραγωγικά χαρακτηριστικά τους, στα ποσοστά θνησιμότητας και στο μικροβιακό φορτίο των τελικών προϊόντων τους
  • Την αξιολόγηση της επίδρασης των εκχυλισμάτων ή/και των αιθέριων ελαίων στη φυτοπροστασία από φυτοπαθογόνα φυλλώματος και στην προστασία των συγκομισμένων οπωροκηπευτικών από μετασυλλεκτικές προσβολές (σήψη).
  • Τη διάχυση των αποτελεσμάτων του έργου με συμμετοχή σε συνέδρια, επιστημονικές δημοσιεύσεις και διοργάνωση επιστημονικής ημερίδας

 

Προϋπολογισμός
387.931,48 ευρώ
Ομάδα Έργου

-Αμανατίδου Ελισάβετ, Καθηγήτρια,  Τμήμα Χημικών Μηχανικών, Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Χημείας & Επεξεργασίας Υδάτων και Υγρών Αποβλήτων,  Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Επιστημονικώς υπεύθυνη του έργου.

-Ναλμπαντίδου Δόμνα, ΕΤΠ, Τμήμα Χημικών Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

-Βανδίκας Ιωάννης, ΕΤΠ, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

-Βαγγέλας Ιωάννης, Επιστημονικός υπεύθυνος του έργου για το ΠΔΜ. Επίκουρος Καθηγητής Φυτοπαθολογίας, Τμήμα  Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Βόλος).

-Αθανασίου Χρήστος, Καθηγητής Εντομολογίας, , Τμήμα  Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Βόλος).

-Λύκας Χρήστος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ανθοκομίας, Τμήμα  Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Βόλος).

Επιστημονικοί Συνεργάτες:

-2 Τεχνολόγοι Γεωπόνοι MSc

-2 Γεωπόνοι, ΜΔΕ

-1 Διδάκτωρ Χημικός Μηχανικός

-1 Χημικός Μηχανικός

-1 Μηχανικός Περιβάλλοντος και Μηχανικός Αντιρρύπανσης Τ.Ε.

Copyright © 2013 - 2022

Μέγεθος γραμματοσειράς
Αντίθεση