Intelli-WheelChair: Ευφυές ηλεκτρικό αναπηρικό αμαξίδιο κινούμενο αποκλειστικά από νοητικές και φωνητικές εντολές

Intelli-WheelChair: Intelligent electric wheelchair exclusively driven by mental and voice commands

Πρόγραμμα
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ, ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ (Β’ ΚΥΚΛΟΣ), ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΤΠΑ & ΤΣ
Εταίροι
  1. Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
  2. Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης - Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ)
  3. MLS Πληροφορική Α.Ε.
  4. Ελληνική Εταιρία Προστασίας και Αποκαταστάσεως Αναπήρων Προσώπων Παράρτημα Ιωαννίνων (ΕΛΕΠΑΠ)
Ημερομηνίες έναρξης – λήξης
02/09/2020 - 27/01/2023
Συνοπτική Περιγραφή

Στα πλαίσια του έργου «Intelli-Wheelchair»,  θα σχεδιαστεί και θα κατασκευαστεί ένα αναπηρικό αμαξίδιο, η κίνηση του οποίου θα ελέγχεται αποκλειστικά μέσω νοητικών και φωνητικών εντολών από άτομο με βαριάς μορφής αναπηρία, χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε φυσική ανατροφοδότηση εντολών για τον χειρισμό του. Η κίνηση μέσω νοητικών εντολών θα πραγματοποιείται μέσω της καταγραφής της ηλεκτρικής δραστηριότητας των νευρώνων του εγκεφάλου (Ηλεκτροεγκεφαλογράφημα – EEG). Η αναπαράσταση και ο έλεγχος του συστήματος πρόκειται να γίνεται μέσα από εφαρμογή διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή (Brain-Computer Interface).

Πιο αναλυτικά, τα σήματα θα καταγράφονται και θα επεξεργάζονται σε πραγματικό χρόνο από την τοπική μονάδα ελέγχου, με την οποία θα εφοδιάζεται το αμαξίδιο. Έπειτα, εφόσον ταυτοποιηθεί κάποια νοητική εντολή από ένα σύνολο προκαθορισμένων εντολών (π.χ. κίνηση εμπρός, στροφή αριστερά ή δεξιά, παύση κίνησης κ.λ.π.), θα αποστέλλεται το αντίστοιχο σήμα στον ηλεκτροκινητήρα του αμαξιδίου, μέσω του κατάλληλου υποσυστήματος της εφαρμογής, και θα πραγματοποιείται η εντολή. Για τον προσδιορισμό των νοητικών εντολών, θα αναπτυχθεί μια νέα μέθοδος ανάλυσης των σημάτων EEG, λαμβάνοντας υπόψη τους σημαντικούς περιορισμούς που προκύπτουν από την εφαρμογή της στη μονάδα ελέγχου του αμαξιδίου και όχι σε κάποιο μεγαλύτερο υπολογιστικό σύστημα. Η προτεινόμενη μέθοδος θα πρέπει να παρουσιάζει υψηλή αξιοπιστία και το σύστημα να συνοδεύεται από απλή διαδικασία εκμάθησης από τους χρήστες, προκειμένου να εξασφαλίζεται η εύκολη και ασφαλής μετακίνηση του αμαξιδίου.

Η επιτυχία της προσπάθειας θα επισφραγιστεί με την παραγωγή ενός προϊόντος με χαμηλό κόστος, ώστε να είναι ευκολότερη η απόκτησή του από άτομα με σοβαρές κινητικές βλάβες και να επιτυγχάνονται οικονομικά κέρδη από την εμπορική εκμετάλλευσή του.

Προϋπολογισμός
840.028,85€
Ομάδα Έργου
  • Μάρκος Τσίπουρας, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Επιστημονικός Υπεύθυνος του Φορέα Υλοποίησης
  • Κατερίνα Τζημούρτα, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Copyright © 2013 - 2022

Μέγεθος γραμματοσειράς
Αντίθεση