Η Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Τομέα Απασχόλησης και Κοινωνικής Οικονομίας, Υποδιεύθυνση ΙΙ – Εφαρμογής Δράσεων Ενεργητικών πολιτικών Απασχόλησης (ΕΔ ΕΣΠΑ ΑπΚΟ), ενεργώντας ως Δικαιούχος κατά την έννοια του άρθρου 3 του Ν. 4314/2014 (ΦΕΚ 265/Α) (όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει ως σήμερα) αναλαμβάνει την υλοποίηση της πράξης: «Ολοκληρωμένη παρέμβαση επαγγελματικής ενδυνάμωσης και ένταξης στην αγορά εργασίας στην ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων στον πολιτισμό».
Η παρούσα δράση έχει αντικείμενο την απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων στον τομέα του πολιτισμού με στόχο την επαγγελματική ενδυνάμωση και ένταξη στην αγορά εργασίας ανέργων εγγεγραμμένων στα μητρώα ανεργίας του ΟΑΕΔ. Ειδικότερα, το φυσικό αντικείμενο της δράσης περιλαμβάνει:
Πρακτική άσκηση, διάρκειας 200 ωρών, μέσω εξειδικευμένης σύζευξης και εκπαιδευτικών επισκέψεων
Πιστοποίηση γνώσεων και δεξιοτήτων. Η πιστοποίηση θα διενεργηθεί από Φορείς Πιστοποίησης που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ή/ και διεθνώς και οι οποίοι είτε είναι διαπιστευμένοι σύμφωνα με το Πρότυπο ISO/IEC 17024 ή τον ΕΟΠΠΕΠ.
Ωφελούμενοι της δράσης είναι:
και που έχουν συνάφεια με τη φύση της πράξης ή/και τον τομέα του πολιτισμού.
Οι υποψήφιοι συμπράττοντες φορείς θα πρέπει να πληρούν σωρευτικά τα κάτωθι κριτήρια:
1. Να είναι Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα.
2. Να είναι εθνικής εμβέλειας (σε περίπτωση ένωσης φορέων, θα πρέπει τουλάχιστον ο Συντονιστής Φορέας της ένωσης να είναι εθνικής εμβέλειας).
3. Να διαθέτουν ως καταστατική πρόβλεψη την προώθηση της εκπαίδευσης, κατάρτισης επιμόρφωσης και τη διάδοση των τεχνικών και εφαρμογών που απαιτούνται για τη βελτίωση και ανάπτυξη των επιχειρήσεων ή φορέων του πολιτιστικού τομέα ή εκ του νόμου αρμοδιότητα για την υλοποίηση έργων κατάρτισης σε ομάδα στόχου ή στον τομέα του πολιτισμού.
4. Να είναι ουσιαστική η συμμετοχή τους για την υλοποίηση της πράξης και να εξυπηρετούν την αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη υλοποίηση των στόχων της πράξης και του Επιχειρησιακού Προγράμματος, αποσκοπώντας λόγω και του αντιπροσωπευτικού τους χαρακτήρα, σε συνάφεια με τον ad hoc τομέα ή την ομάδα-στόχο στην αποτελεσματικότερη διασύνδεση των ωφελουμένων με την αγορά εργασίας, διαθέτοντας και τεκμηριώνοντας ταυτόχρονα τη διοικητική και επιχειρησιακή ικανότητα υλοποίησης, σύμφωνα με το Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΣΔΕ) της περιόδου 2014-2020 και του οδηγού για την εκτίμηση της διαχειριστικής ικανότητας των Δικαιούχων.