Πρόσκληση στο πλαίσιο του ΧΜ ΕΟΧ 2014-2021 “ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ”

Καταληκτική Ημερομηνία Υποβολής 31/03/2022
Ημερομηνία Δημοσίευσης
15/12/2021
Πρόγραμμα
ΧΜ ΕΟΧ 2014–2021 «Διαχείριση υδάτων»
Ερευνητική Περιοχή
Εκπαίδευση - Κατάρτιση
Περιβάλλον
Αρμόδιος Φορέας
ΕΠΙΤΕΛΙΚΗ ΔΟΜΗ ΕΣΠΑ ΥΠΕΝ, ΤΟΜΕΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Δικαιούχοι
Νομικά Πρόσωπα
Προϋπολογισμός
100.000€ + 50.000€

Στο πλαίσιο του Μικρού Σχεδίου Επιχορήγησης με τίτλο “Αύξηση της γνώσης για τη σημασία της καλής κατάστασης των υδάτινων σωμάτων”, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας | Ειδική Υπηρεσία “Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ ΥΠΕΝ, Τομέα Περιβάλλοντος” εξέδωσε πρόσκληση και καλεί τους φορείς που εμπίπτουν στις παρακάτω κατηγορίες δυνητικών Φορέων Υλοποίησης:

 Δημόσιες Υπηρεσίες
 Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου
 Φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού
 Ερευνητικοί Φορείς του άρθρου 12, ν.4386/2016
Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα
 Οργανισμοί Έρευνας και Διάδοσης γνώσεων
 Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών
 Άλλοι Φορείς Διαχείρισης
 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις
 Λοιποί Φορείς καθ’ αρμοδιότητα
για την υποβολή προτάσεων έργων (πράξεων), προκειμένου να ενταχθούν και χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο Προγράμματος.

Σκοπός της πρόσκλησης είναι να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τη σημασία της βελτίωσης της κατάστασης των υδάτων.
Η πρόσκληση θα χρηματοδοτήσει μία (1) εκστρατεία ενημέρωσης, που θα απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες, θα αναδείξει τις πιέσεις που υφίστανται τα υδάτινα σώματα και θα επιδιώξει την αύξηση της κατανόησης – από πλευράς του μαθητικού πληθυσμού – της σημασίας να βελτιωθεί η κατάσταση των υδάτινων σωμάτων (ανάπτυξη εκπαιδευτικού ψηφιακού υλικού, επιμόρφωση εκπαιδευτικών, δράσεις με μαθητές κ.ά.).

Επιπρόσθετα, θα παραχθεί ενημερωτικό ψηφιακό υλικό που θα απευθύνεται στους κατοίκους και δίγλωσσο ψηφιακό προωθητικό υλικό για στους επισκέπτες των περιοχών-στόχος (όπως προσδιορίζονται στη συνέχεια) με κατευθύνσεις, οδηγίες και παραδείγματα καλών πρακτικών σχετικά με την εξοικονόμηση, την προστασία και την αειφορική χρήση του νερού. Επίσης, στο πλαίσιο της πιο αποτελεσματικής διάχυσης σχετικών μηνυμάτων, θα χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία των QR Codes τοποθετημένων σε πύλες εισόδου και σταθερά σημεία ενημέρωσης και ενδιαφέροντος.

Η εκστρατεία ενημέρωσης θα πραγματοποιηθεί σε έξι (6) νησιά, στα οποία υλοποιήθηκε το Πρόγραμμα GR02 “Ολοκληρωμένη Διαχείριση Θαλάσσιων και Εσωτερικών Υδάτων” του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, της προηγούμενης περιόδου 2009-2014 (ΧΜ-ΕΟΧ 2009-2014) και τα οποία δέχονται έντονη πίεση από τον τουρισμό.

Η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη, που διατίθεται για την ένταξη πράξεων με την παρούσα πρόσκληση, ανέρχεται σε 100.000€, σύμφωνα με την πρόταση τροποποίησης της Προγραμματικής Συμφωνίας που έχει υποβάλλει ο Διαχειριστής του Προγράμματος για την ενσωμάτωση στο Πρόγραμμα του αποθεματικού και τη διαμόρφωση του συνολικού προϋπολογισμού του στα 6.500.000€ και κατανέμεται ενδεικτικά ως ακολούθως (80% συμμετοχή από τον X.M. ΕΟΧ 2014- 2021 και 20% Εθνικοί Πόροι).

Σημειώνεται ότι, για την ανάπτυξη διμερών σχέσεων διατίθεται από το Ταμείο Διμερών Σχέσεων, επιπλέον, το ποσό των 50.000€, για όλες τις προσκλήσεις του Προγράμματος, το οποίο χρηματοδοτείται κατά 100% από πόρους του ΧΜ ΕΟΧ (χωρίς εθνική συμμετοχή), μέσω επίσης της Συλλογικής Απόφασης Ε7751.

Οι προτάσεις υποβάλλονται μέσω του ΟΠΣ ΕΟΧ στην ηλεκτρονική διεύθυνση: logon.ops.gr από την επομένη ημέρα της ημερομηνίας έκδοσης της παρούσας πρόσκλησης (ημερομηνία έναρξης υποβολής προτάσεων), ώρα 00:00’, έως, αποκλειστικά, την Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022, ώρα 23:59’.

Σχετικά αρχεία

ΨΩ8Υ4653Π8-ΧΤΗ_ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ-1.3-final

Copyright © 2013 - 2022

Μέγεθος γραμματοσειράς
Αντίθεση