Ενημερωτική ημερίδα για τη Δράση Διδακτορικά Δίκτυα των Marie Skłodowska-Curie Actions στον Ορίζοντα Ευρώπη

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) και το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) της Κύπρου, Εθνικά Σημεία Επαφής για τον Ορίζοντα Ευρώπη, σας προσκαλούν στη διαδικτυακή Ημερίδα Ενημέρωσης για τη Δράση Διδακτορικά Δίκτυα των Marie Skłodowska-Curie Actions, την Πέμπτη 11 Μαΐου 2023 (10:00-13:00).

Η ημερίδα διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας και τον Ευρωπαϊκό Εκτελεστικό Οργανισμό Έρευνας (European Research Executive Agency).

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν σχετικά με την επικείμενη πρόσκληση της Δράσης Διδακτορικά Δίκτυα (Doctoral Networks) του εμβληματικού Προγράμματος Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) του Ορίζοντα Ευρώπη και να θέσουν απευθείας τα ερωτήματά τους στην εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού Έρευνας Ελένη Δεληγιάννη. Επιπρόσθετα, μια αξιολογήτρια προτάσεων θα παρουσιάσει την οπτική των αξιολογητών για το τι πρέπει να περιλαμβάνει μια επιτυχημένη πρόταση, ενώ συντονιστές επιτυχημένων προτάσεων θα μοιραστούν τη δική τους εμπειρία και θα βοηθήσουν με συμβουλές για καλές πρακτικές.

Τέλος, θα παρουσιαστούν οι υπηρεσίες που προσφέρονται στους δυνητικούς συμμετέχοντες από τα Εθνικά Σημεία Επαφής της Ελλάδας και της Κύπρου.

Τη συζήτηση θα συντονίσουν η Δρ Νάνσυ Μεγρέμη και ο Δρ Ιωάννης Θεοδώρου, Εθνικά Σημεία Επαφής για τις Δράσεις MSCA του Ορίζοντα Ευρώπη.

Η εκδήλωση απευθύνεται σε ερευνητές ανώτερων βαθμίδων και μέλη ΔΕΠ, από όλα τα επιστημονικά πεδία, σε ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα, επιχειρήσεις, καθώς και όλους/ες τους/ις εμπλεκόμενους/ες του συστήματος έρευνας και καινοτομίας. Σημειώνεται ότι δικαίωμα υποβολής προτάσεων στη Δράση Doctoral Networks δεν έχουν μεμονωμένοι ερευνητές/ριες και επαγγελματίες από οποιονδήποτε τομέα, αλλά διεθνείς κοινοπραξίες πανεπιστημίων, ερευνητικών ιδρυμάτων, επιχειρήσεων, μικρομεσαίων επιχειρήσεων και άλλων μη ακαδημαϊκών οργανισμών. Οι κοινοπραξίες θα πρέπει να περιλαμβάνουν τουλάχιστον τρεις ανεξάρτητες νομικές οντότητες, καθεμία εγκατεστημένη σε διαφορετικό κράτος μέλος της ΕΕ ή συνδεδεμένη χώρα του Ορίζοντα Ευρώπη και με τουλάχιστον μία από αυτές εγκατεστημένη σε κράτος μέλος της ΕΕ.

Ευκαιρίες για μεμονωμένους/ες ερευνητές/ριες προκύπτουν έμμεσα από τη Δράση, μέσω των Διδακτορικών Δικτύων που έχουν ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότηση. Οι αιτήσεις για διδακτορικές υποτροφίες υποβάλλονται απευθείας σε ανοικτές θέσεις που διαφημίζονται από τα εν λόγω Δίκτυα διεθνώς, συμπεριλαμβανομένης και της πύλης EURAXESS.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται προεγγραφή εδώ.

Η γλώσσα στην οποία θα πραγματοποιηθεί η ημερίδα είναι η ελληνική, ενώ το πρόγραμμα είναι διαθέσιμο εδώ.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τη Δρ Νάνσυ Μεγρέμη (amegremi@ekt.gr), Εθνικό Σημείο Επαφής για τις Δράσεις MSCA του Ορίζοντα Ευρώπη, στο ΕΚΤ.

 

Η Δράση Doctoral Networks των MSCA

Στόχος της δράσης MSCA DN είναι η υλοποίηση διδακτορικών προγραμμάτων μέσω συνεργασιών πανεπιστημίων, ερευνητικών ιδρυμάτων και υποδομών, επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των ΜμΕ, και άλλων κοινωνικοοικονομικών παραγόντων από διάφορες χώρες σε όλη την Ευρώπη αλλά και τρίτες χώρες. Η δράση συντελεί στην εκπαίδευση υποψηφίων διδακτόρων υψηλής εξειδίκευσης, την τόνωση της δημιουργικότητάς τους, την ενίσχυση των ικανοτήτων τους για καινοτομία και την ενίσχυση της απασχολησιμότητάς τους μακροπρόθεσμα.

Εκτός από τα τυπικά Δίκτυα Διδακτορικών Σπουδών, έχουν δοθεί, επίσης, κίνητρα για την προώθηση δύο συγκεκριμένων τύπων διδακτορικών:

  1. Βιομηχανικά διδακτορικά (Industrial Doctorates) για την κατάρτιση τόσο στον ακαδημαϊκό όσο και μη-ακαδημαϊκό τομέα (ιδίως τη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις), με κοινή εποπτεία., και
  2. Από κοινού Διδακτορικά (Joint Doctorates), που παρέχουν έναν εξαιρετικά ολοκληρωμένο τύπο διεθνούς, διατομεακής και διεπιστημονικής συνεργασίας στη διδακτορική κατάρτιση που οδηγεί σε κοινό διδακτορικό δίπλωμα ή πολλαπλούς διδακτορικούς τίτλους που χορηγούνται από τα συμμετέχοντα ιδρύματα.

 

Περισσότερα

Copyright © 2013 - 2022

Μέγεθος γραμματοσειράς
Αντίθεση