1. Στόχοι και περιγραφή
Η τέταρτη φάση του προγράμματος Tempus καλύπτει τη περίοδο 2007-2013.
Γενικός στόχος του προγράμματος είναι η υποστήριξη του εκσυγχρονισμού της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στις γειτονικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Το πρόγραμμα Tempus προωθεί την θεσμική συνεργασία και επικεντρώνεται στη μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμό των συστημάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στις χώρες εταίρους. Συμβάλλει σε ένα χώρο συνεργασίας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που περιλαμβάνει την ΕΕ και χώρες εταίρους σε ευρύτερη γειτνίαση. Ειδικότερα, το πρόγραμμα θα συμβάλλει στην προώθηση της εθελοντικής σύγκλισης με τις εξελίξεις της ΕΕ στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που απορρέουν από την στρατηγική της «Ευρώπης 2020», από το Στρατηγικό Πλαίσιο για την Ευρωπαϊκή Συνεργασία στην Εκπαίδευση και την Κατάρτιση («ΕΚ 2020») και τη διαδικασία της Μπολόνια.
Σκοπός της παρούσας πρόσκλησης υποβολής προτάσεων είναι η προώθηση πολυμερούς συνεργασίας μεταξύ ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αρχών και οργανισμών από τα κράτη μέλη της ΕΕ και τις χώρες εταίρους με επικέντρωση στη μεταρρύθμιση και στον εκσυγχρονισμό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
2. Επιλέξιμοι υποψήφιοι
Προκειμένου να είναι επιλέξιμοι για τη χορήγηση επιδότησης, οι υποψήφιοι πρέπει να είναι νομικά πρόσωπα (στο εξής «νομικά πρόσωπα»), νομίμως συσταθέντα εδώ και τουλάχιστον 5 έτη στην ΕΕ ή στις χώρες εταίρους του προγράμματος Tempus.
Οι υποψήφιοι για Κοινά Σχέδια πρέπει να είναι αναγνωρισμένα από το κράτος, δημόσια ή ιδιωτικά, ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ή ενώσεις, οργανισμοί ή δίκτυα ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με αντικείμενο την προαγωγή, τη βελτίωση και τη μεταρρύθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Οι υποψήφιοι για Διαρθρωτικά Μέτρα πρέπει να είναι νομικά πρόσωπα, όπως περιγράφονται ανωτέρω για τα κοινά σχέδια, ή εθνικές ή διεθνείς οργανώσεις πρυτάνεων, διδασκόντων ή σπουδαστών.
Οι φορείς και οι οργανισμοί που μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Tempus ως εταίροι/συνδικαιούχοι ποικίλουν από ιδρύματα και οργανισμούς τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έως μη ακαδημαϊκούς φορείς και οργανισμούς, όπως μη κυβερνητικές οργανώσεις, επιχειρήσεις, βιομηχανίες και δημόσιες αρχές.
Ο συνολικός προϋπολογισμός που είναι διαθέσιμος για τη συγχρηματοδότηση σχεδίων υπολογίζεται σε 129,8 εκατομμύρια EUR.
Η χρηματοδοτική συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι δυνατόν να υπερβεί το 90 % των συνολικών επιλέξιμων εξόδων. Απαιτείται συγχρηματοδότηση τουλάχιστον του 10 % των συνολικών επιλέξιμων εξόδων.
Η ελάχιστη επιδότηση τόσο για κοινά σχέδια όσο και για διαρθρωτικά μέτρα θα είναι 500 000 EUR. Η μέγιστη επιδότηση θα ανέρχεται σε 1 500 000 EUR. Για εθνικά σχέδια, στην περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου και του Μαυροβουνίου, η ελάχιστη επιδότηση για τους δύο τύπους σχεδίων ορίζεται σε 300 000 EUR.
Ο Οργανισμός διατηρεί το δικαίωμα να μη χορηγήσει το σύνολο των διαθέσιμων πόρων.