Universal interoperative sustainable agri-water management platform

Πρόγραμμα
European Union’s Horizon Europe Research and Innovation, HORIZON-CL6-2023-ZEROPOLLUTION-01-01: Knowledge and innovative solutions in agriculture for water availability and quality
Εταίροι
  1. UNIVERSITY COLLEGE CORK – NATIONAL UNIVERSITY OF IRELAND, CORK
  2. ACONDICIONAMIENTO TARRASENSE ASSOCIACION
  3. TEAGASC – AGRICULTURE AND FOOD DEVELOPMENT AUTHORITY
  4. UNIVERSITY OF GALWAY
  5. CONSIGLIO NAZIONALE DELLE RICERCHE
  6. ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
  7. PLANETEK ITALIA SRL
  8. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
  9. WINGS ICT SOLUTIONS TECHNOLOGIES PLIROFORIKIS KAI EPIKOINONION ΑΕ
  10. SYSMAN PROGETTI & SERVIZI SRL
  11. OMEGA INNOVATIONS IKE
  12. CONSORZIO DI GESTIONE DI TORRE GUACETO
  13. ACQUEDOTTO PUGLIESE SPA
  14. WATER EUROPE
  15. CSEM CENTRE SUISSE D’ELECTRONIQUE ET DE MICROTECHNIQUE SA – RECHERCHE ET DEVELOPPEMENT
Ημερομηνίες έναρξης – λήξης
Ιούνιος 2024 – Νοέμβριος 2027
Ιστότοπος
Συνοπτική Περιγραφή

Η ποιότητα και η ποσότητα του νερού βρίσκονται σε διαρκή πίεση από τις γεωργικές δραστηριότητες που μπορεί να προκαλέσουν υπερεκμετάλλευση των φυσικών υδάτινων πόρων και απορροές ρύπων (π.χ. θρεπτικά συστατικά, φυτοφάρμακα). Η πίεση αυτή επιδεινώνεται από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Για την αντιμετώπιση του πολύπλοκου ζητήματος της διαχείρισης των υδάτων στη γεωργία, η κοινοπραξία UNIVERSWATER θα υιοθετήσει ένα «σύστημα συστημάτων», αναπτύσσοντας και βελτιώνοντας τεχνολογίες που έχουν σχεδιαστεί για τη βελτιστοποίηση της χρήσης των υδάτινων πόρων με πλήρως ολοκληρωμένο τρόπο.

Η κοινοπραξία είναι διεπιστημονική και διατομεακή και αποτελείται από 15 εταίρους από έξι ευρωπαϊκές χώρες με στόχο: α) την ανάπτυξη καινοτόμων φορητών αισθητήρων για την επιτόπια μέτρηση διαφόρων παραμέτρων εδάφους και νερού και ρύπων (αλατότητα, θρεπτικά συστατικά, CEC, μικροβιολογικοί δείκτες), β) τη διασύνδεση τους με τεχνολογίες τηλεπισκόπησης, κάνοντας χρήση προηγμένων και εύρωστων τεχνικών τεχνητής νοημοσύνης, γ) την ανάπτυξη οικονομικών και βιώσιμων μεθόδων και λύσεων που βασίζονται στη Φύση (Nature Based Solutions) και στην τεχνολογία για την αποκατάσταση του νερού στα σημεία που υπάρχει πρόβλημα και ανάγκη, και δ) την προώθηση χρήσης νέων τεχνολογιών μέσω κινήτρων τιμολόγησης.

Οι τεχνολογίες αυτές θα ενσωματωθούν σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα υποστήριξης λήψης αποφάσεων (DSS) και θα δοκιμαστούν σε τρεις μελέτες περιπτώσεων που αφορούν (i) την επεξεργασία μολυσμένου νερού λόγω λυμάτων από γαλακτοπαραγωγικές μονάδες, (ii) τη μείωση της αλατότητας του εδάφους μέσω κατάλληλης επαναχρησιμοποίησης επεξεργασμένων εκροών και (iii) τη διατήρηση της ποιότητας των υδάτινων πόρων μέσω βελτιστοποίησης της εφαρμογής λιπασμάτων/φυτοφαρμάκων.

Το έργο θα ολοκληρώσει τα τοπικά DSS σε μια ενιαία πλατφόρμα DSS με ένα σύνολο εργαλείων που μπορεί να προσαρμοστεί σε διαφορετικές καταστάσεις λαμβάνοντας υπόψη δεδομένα και παράγοντες των αντίστοιχων ιδιαίτερων περιπτώσεων. Έτσι, το DSS θα είναι ένα αρθρωτό εργαλείο υποστήριξης λήψης αποφάσεων για τη βιώσιμη διαχείριση υδάτων στη γεωργία ακριβείας, με δυνατότητες αναβάθμισης και επέκτασης.

Προϋπολογισμός
€5.996.597
Ομάδα Έργου

ΛΟΥΤΑ ΜΑΛΑΜΑΤΗ - ΜΕΛΟΣ ΔΕΠ - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ

ΔΡ. ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΘΩΜΑΣ - ΜΕΛΟΣ ΕΔΙΠ - ΑΝ. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ

ΠΑΝΥΤΣΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ - ΜΕΛΟΣ ΔΕΠ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ - ΜΕΛΟΣ ΕΔΙΠ

ΤΣΙΤΣΙΦΛΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ - ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ

ΜΠΑΝΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ – ΥΠ. ΔΙΔΑΚΤΟΡΑΣ

Copyright © 2013 - 2022

Μέγεθος γραμματοσειράς
Αντίθεση